На ринку Гуляйполя тимчасово призупинено регулювання цін

У жовтні поточного року в Запорізькій області, як і по всій Україні, запроваджено пілотний проект щодо тимчасового призупинення державного регулювання цін на споживчому ринку, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2016 № 656, пише РДП Гуляйполе, передає ГУЛЯЙ ПОЛЕ СЬОГОДНІ.

Метою проекту є зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегуляція у сфері ціноутворення.

Як повідомили в Департаменті економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації, тимчасове призупинення регулювання діятиме до кінця року. За цей період суб’єктами регулювання буде вивчатися динаміка цін на продовольчі товари, і за результатами моніторингу Урядом буде ухвалено рішення щодо скасування, обмеження чи поновлення  регулювання.

На думку експертів, ціни на продукти харчування мають формуватися за ринковими умовами, що не повинно призвести до різкого підвищення вартості соціально значущих продовольчих товарів та стимулюватиме конкуренцію.

За даними моніторингу цін на продукти харчування , який здійснює Департамент економічного розвитку і торгівлі, протягом жовтня місяця відбулося підвищення цін на яйця курячі, молочні продукти, хліб та овочі, яке має сезонний характер. При цьому, за цей же період знизилися ціни на крупи та м’ясо.

Також слід зазначити, що ціни на продукти харчування та безалкогольні напої з початку року в Запорізькій області знизилися на  1,5 %, тоді як по Україні  лише на 1,1 %. Це один з найкращих показників по Україні, за яким область посідає  6 місце. Нижчі ціни на продовольчі товари лише у деяких областях України   (Кіровоградській, Херсонській, Миколаївській).

Довідково: за девять місяців 2015 року ціни на продукти харчування виросли на 32,4 %.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 26.10.2016 № 587 тимчасово призупинено дію деяких розпоряджень голови облдержадміністрації щодо ціноутворення, у тому числі регулювання торгівельних надбавок на 24 види соціально значущих продуктів харчування (борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, м’ясо, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметану, вершкове масло, соняшникову олію, яйця  курячі) в межах від 10 до 13 %.

 

Управління у справах преси та інформації ЗОДА